Traverse

Voorzitter van de raad van toezicht

 

Startdatum 1 augustus 2024 

 

Elk mens heeft een eigen verhaal. Soms krijgt dat verhaal een ongewenste wending. Het gevolg is een neerwaartse spiraal die alleen maar versterkt wordt op het moment dat iemand op straat belandt. Door opvang en begeleiding doorbreekt Traverse die spiraal. Daarmee verandert het verhaal.

De Stichting maatschappelijke opvang Midden-Brabant Traverse (hierna afgekort tot Traverse) in Tilburg biedt onderdak als mensen dak- of thuisloos zijn of dreigen te worden.  Het is onze missie om een stabiele basis te creëren voor alle mensen die geen eigen woning hebben of dakloos dreigen te worden. Door hen te helpen het beste uit zichzelf te halen, stellen we ze in staat om de regie te nemen en een nieuwe, positieve wending aan hun eigen verhaal te geven.

Onze missie

Bij alles wat we doen, staat de cliënt centraal. Wij gaan uit van wat zij zelf kunnen en willen.
De cliënt is verantwoordelijk voor het eigen verhaal. En wij verwachten dat onze cliënten die rol pakken en daar geleidelijk steeds meer invulling aan geven. Wij geven ze dat vertrouwen.
Zo dragen we bij aan het opbouwen van eigenwaarde en werken we toe naar grip, zelfregie en zelfstandigheid. Onze kernwaarden ‘vertrouwen, verbinden en versterken’ komen terug in de manier van werken. Zowel onderling tussen medewerkers als richting cliënten en netwerkpartners. We geloven erin dat deze kernwaarden in iedereen aanwezig zijn en dat ze aan de basis staan van iedere vorm van samenwerking.

Wij bouwen op jarenlange expertise en diepgaande ervaring op het complexe snijvlak van opvang, zorg en ondersteuning. Waar nodig denken we buiten de gebaande paden en geven we ruimte aan innovatie.

 Activiteiten

Wij bieden verschillende vormen van huisvesting in combinatie met uiteenlopende varianten van begeleiding. Dit doen wij zowel in de thuissituatie als op verschillende locaties in de regio. We werken vanuit zelforganiserende principes, door ruimte te geven en kaders te bieden aan de professionals, wat leidt tot meer eigen regie en verantwoordelijkheid voor de cliënten.

Voor de financiering van de opvang en begeleiding die Traverse biedt, hebben we een WTZi toelating en afspraken met verschillende financiers. De gemeente Tilburg is (als centrumgemeente) onze grootste financier. Wij hebben financieringsafspraken voor het bieden van onderstaand zorgaanbod: Beschermd Wonen (GGZ & VG); Vangnet & doorgeleiding (maatschappelijke opvang); WMO Begeleiding; Complexe Casuïstiek Begeleiding; WLZ zorg; ZVW Wijkverpleging (Verpleging & verzorging); Forensische Zorg (ambulant, dagbesteding en verblijf). Voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang werkt Traverse in de 9 gemeenten van de regio Hart van Brabant samen in SIEM, een samenwerkingsverband van 10 zorgaanbieders.

Kerncijfers Traverse

Jaarlijks maken ruim 1200 mensen gebruik van de diensten van Traverse. Het gaat hier om alleenstaanden (vanaf 18 jaar) en gezinnen. Traverse heeft bijzondere aandacht voor de kinderen die met hun ouders in de opvang komen.

 In totaal werken er ongeveer 250 mensen bij Traverse. Ook zijn er zo’n 50 vrijwilligers actief in de organisatie. Traverse heeft een gezonde financiële huishouding.

De verschillende financieringsstromen maken de financiering complex en uitdagend. Ook hier zetten we in op maximale flexibiliteit.

 Kansen en uitdagingen

Traverse werkt met een strategische koers (2022-2024). Deze is tot stand gekomen door gesprekken met medewerkers en cliënten. De strategische koers voor de komende jaren is in ontwikkeling. Een belangrijk aandachtspunt daarin zal de ontwikkeling van de samenwerking in netwerken, zoals SIEM, zijn.

Voor de komende jaren zien we daar de volgende uitdagingen:

  • Er is een aanhoudende vraag en toestroom van cliënten in relatie tot dalende budgetten en krapte op de woningmarkt.
  • Inzetten op duurzaamheid zowel op middelen als voor mensen wordt steeds relevanter. Naast de aankomende wet- en regelgeving, bereidt Traverse zich voor op een duurzame toekomst.
  • De huidige arbeidsmarkt maakt het moeilijker om voldoende en goed gekwalificeerd personeel aan te trekken.

 De organisatie

Traverse is een stichting die werkt volgens het raad van toezicht model. De bestuurder bestuurt de organisatie en de raad van toezicht houdt integraal toezicht op het beleid van de organisatie en de algemene gang van zaken binnen de stichting. De leiding van de organisatie is in handen van de bestuurder aangevuld met het besturingsteam. De medezeggenschap van medewerkers en cliënten is georganiseerd in de ondernemingsraad en de cliëntenraad.

 De taak van de raad van toezicht

Om aan de verwachtingen te kunnen voldoen die de maatschappij stelt, moet de organisatie zich regelmatig bezinnen op haar maatschappelijke positie en dient zij over haar taakvervulling verantwoording af te leggen. De samenleving en de overheid zijn kritische partners als het gaat om de kwaliteit en kwantiteit van de output van de organisatie en het maatschappelijk ondernemerschap. De samenwerking in netwerk(en) is ook voor het toezicht, zowel qua inhoud als vorm, een aandachtspunt.

 De statuten van Traverse voorzien in een raad van toezicht structuur. De raad van toezicht staat het besturingsteam met raad terzijde en vervult de werkgeversrol voor de bestuurder.

Bij de vervulling van hun taak richten de toezichthouders zich naar het belang van de organisatie en zien kritisch toe of er optimaal wordt gepresteerd in goede afstemming met de (lokale) overheden, de cliënten, de medewerkers en andere stakeholders.

 Behoudens taken en verantwoordelijkheden die de raad van toezicht op grond van wet, statuten en reglementen zijn opgedragen, draagt de raad van toezicht er zorg voor dat jaarlijks:

  • een eigen evaluatie plaatsvindt
  • functioneringsgesprekken plaatsvinden met de raad van bestuur
  • een bespreking plaatsvindt met de externe accountant van Traverse
  • een beoordeling plaatsvindt van financieel beleid en beleid inzake risicobeheersing en cliëntveiligheid
  • in het kader van externe verslaggeving verantwoording plaatsvindt van de naleving van de toepasselijke governancecode
  • inzicht wordt gegeven in nevenfuncties van de leden.

 De raad van toezicht kent 3 commissies: een auditcommissie, een commissie kwaliteit en veiligheid en een remuneratiecommissie.

 De raad van toezicht heeft een visie op toezicht vastgesteld, in navolging van het organisatiemodel en de wet- en regelgeving.

 Profiel lid raad van toezicht

De raad van toezicht van Traverse bestaat uit vijf leden. Deze leden onderstrepen de kernwaarden van Traverse: vertrouwen, verbinden en versterken en geven daar invulling aan.

Alle leden beschikken - in meer of mindere mate, echter qua combinatie resulterend in een overtuigend totaalbeeld - over de volgende kwaliteiten:

  • Ruime bestuurlijke en/of managementervaring.
  • Academisch werk- en denkniveau.
  • Het vermogen om, met kennis van markt en/of maatschappelijke sector, bij te dragen aan de ontwikkeling van een strategisch toekomstbeeld, dit kritisch te beoordelen en daarbij afstand te nemen van de dag-tot-dag zorgen van de organisatie.      
  • In staat om zich een onafhankelijk en kritisch oordeel te vormen over beleidsvoornemens en andere aangelegenheden die de raad van toezicht ter beoordeling worden voorgelegd. Een eindoordeel wordt gevormd in samenspraak met de andere leden van de raad van toezicht.
  • Zich bij het handelen als lid van de raad van toezicht, voortdurend laten leiden door besef van kwaliteit en professionaliteit van de zorg- en dienstverlening die de organisatie te bieden heeft, waarbij een goede balans wordt gezocht tussen de cliëntgerichtheid van de zorg en een stimulerend werkklimaat voor de medewerkers.

 Ieder van de vijf leden van de raad van toezicht beschikt over één van de onderstaande kwalificaties:

  1. Financiën (en vastgoed); Op grond van opleiding, ervaring en/of het vervullen van functies op dit terrein, een gedegen kennis en inzicht op het terrein van het financieel-economisch reilen en zeilen van een zorgorganisatie opererend in het publiek/privaat terrein (en op het terrein van vastgoed).
  2. Bedrijfsvoering; Op grond van opleiding, ervaring en/of het vervullen van functies op dit terrein, bekend en vertrouwd met bedrijfsvoeringprocessen, waarbij het met name gaat om het in combinatie beoordelen van personele, financiële en facilitaire aangelegenheden, huisvesting en ICT.
  3. Organisatie en zorgverlening; Op grond van opleiding, ervaring en/of het vervullen van functies op dit terrein, vertrouwd met de voor Traverse relevante processen, inhoud, de leefwereld van hulpvragers en het werkklimaat van de verschillende disciplines van medewerkers.
  4. Kwaliteit en Veiligheid; Op grond van opleiding, ervaring en/of het vervullen van functies op dit terrein, bekend en vertrouwd met vraagstukken rondom de kwaliteit van de zorg die Traverse aanbiedt en de veiligheid in de organisatie voor cliënten en medewerkers.
  5. Openbaar bestuur en juridisch werkveld /wet- en regelgeving; Op grond van opleiding, ervaring en/of het vervullen van functies op deze terreinen, vertrouwd met het reilen en zeilen van het openbaar bestuur en weet hoe besluitvormings- en uitvoeringsprocessen voor zorg, wonen en welzijn in de publieke sector verlopen. Ervaring in een politieke en/of juridische functie kan hierbij van belang zijn.

Gezien de huidige samenstelling van de raad van toezicht gaat de voorkeur uit naar kandidaten met een juridische achtergrond en kennis van en ervaring in de publieke sector, in het bijzonder in het sociaal domein (zorg, wonen, welzijn). Naast affiniteit met de doelgroep is ook binding met de regio een pre.

 Aanvulling profiel voorzitter raad van toezicht

In juli 2024 verstrijkt de termijn van de benoeming van de huidige voorzitter van de raad van toezicht en zoeken we een nieuwe voorzitter. De voorzitter is een verbinder, heeft overzicht en gezag, is open en toegankelijk, luistert goed en vraagt door. Daarnaast vragen we, in aanvulling op het profiel van het lid van de Raad van toezicht, de volgende kwaliteiten:

  • Eigen ruime (bestuurlijke) ervaring en ervaring als toezichthouder en bij voorkeur als voorzitter.
  • Neemt de regie over het proces van toezicht en zorgt voor het goed functioneren van de Raad van toezicht als geheel en van de commissies van de raad van toezicht, collectief en individueel.
  • Leidt de vergaderingen van de raad van toezicht adequaat en bereidt deze met de bestuurder voor, zorgt voor verbinding, voor de oplossing van conflicten en voor zorgvuldige besluitvorming en vastlegging daarvan.
  • Zorgt voor de goede samenwerking en verbinding van de raad van toezicht met de bestuurder, het besturingsteam, de cliëntenraad en de ondernemingsraad en externe partners.

 Honorering

De raad van toezicht vergadert minimaal zesmaal per jaar of zoveel vaker als noodzakelijk is. Honorering is volgens de richtlijnen van de NVTZ-code. Voor de leden van de raad van toezicht wordt door de organisatie een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Aanstelling van de leden geschiedt voor een periode van vier jaar. Herbenoeming is één keer mogelijk.

 Procedure

Kwaliteit is voor alle leden van de raad van toezicht het leidende principe. Bij de uiteindelijke invulling zal rekening worden gehouden met de uitgangspunten van ‘good governance’.

 Sollicitatie en vragen

Voor nadere informatie over de inhoud van de functie kunt u contact opnemen met de huidige voorzitter Guus Sluijter op 06-10092622. Met vragen over de procedure kunt u terecht bij Hilde van de Ven, telefonisch te bereiken via nummer 06-53353500. Uw schriftelijke sollicitatie ontvangen we graag voor 19 mei 2024 via de button. Gesprekken vinden plaats in de week van 27 mei 2024.

Vacature delen via:

Sluitingsdatum:

19-05-2024

Startdatum:

01-08-2024

Locatie:

Tilburg

Kantooradres:

Reitse Hoevenstraat 2 5042 EH Tilburg

4 color beam